()

Produktów w koszyku: 0

Kupuję
()Koszyk

Infolinia 801 408 248

( 32 727 54 34 )

Koszt połączenia według taryfy operatora

Array ( [0] => Array ( [id] => 2759 [tytul] => Czym odznaczają się lodówki typu Side by Side ? [wstep] =>

Lodówki typu Side by Side są coraz częściej spotykane w naszych domach, choć jeszcze do niedawna były kojarzone ze standardami amerykańskimi. Właściwościami, na które zwraca się uwagę w pierwszej kolejności są duży rozmiar, podwójne drzwi oraz znajdujące się obok siebie komory chłodziarki i zamrażarki. Po otwarciu drzwi wszystkie przechowywane produkty są dobrze widoczne, a dostęp do nich jest ułatwiony. 

 

[tresc] =>

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 75nCechy lodówek typu Side by Side

 

Lodówki typu Side by Side są niezwykle duże, ich pojemność dochodzi nawet do około 600 litrów (w przypadku marki Liebherr). Dzięki temu można przechowywać duże ilości produktów, zarówno z części chłodzącej, jak i mrożącej. W niektórych przypadkach obie części są tej samej wielkości, choć można spotkać się także z modelami, gdzie komora mrożąca jest mniejsza. Dodatkowy komfort zapewnia także spora ilość miejsca na drzwiach, gdzie można przechowywać puszki, butelki, kartony. Wszystkie produkty są łatwo dostępne, widoczne, a zachowanie ładu w komorach nie stanowi problemu. Lodówki Side by Side wymagają sporej ilości miejsca, dlatego sprawdzą się w przypadku większych przestrzeni kuchennych i bez problemu zmieszczą produkty dla kilkuosobowej rodziny. Niezaprzeczalnym udogodnieniem jest obecność systemów typu No Frost, z którymi można się spotkać w przypadku wszystkich modeli. Zapobiegają one powstawaniu lodu, osadzaniu się szronu i tym samym przywieraniu produktów do siebie. Co więcej – użytkownik nie musi dokonywać ręcznego odmrażania. W większości przypadków urządzenia posiadają osobne agregaty dla części mrożącej oraz chłodzącej. Dzięki temu możliwe jest odrębne ustawianie temperatury dla obu komór, co pozwala zachować odpowiednie warunki do przechowywania poszczególnych produktów. 

 

Dodatkowe funkcje i opcje

 

Interesującym rozwiązaniem jest dodatkowy barek, do którego dostęp jest możliwy za pośrednictwem odpowiedniej klapy w drzwiach. Można w nim przechowywać napoje czy produkty, które użytkownik chce mieć na wyciągnięcie ręki. Jeśli chodzi o przechowywanie, to w przypadku lodówek typu Side by Side dostępne są specjalne komory, pojemniki, półki, które służą do przechowywania określonych produktów. Półki mogą być zazwyczaj regulowane, co pozwala na dostosowanie do wielkości produktów. Innym przydatnym rozwiązaniem jest dyspenser wody, który standardowo podłącza się do źródła pitnej wody. Na rynku dostępne są także modele, w przypadku których dołączony jest zbiornik na wodę, dzięki któremu możliwy jest dostęp do wody pitnej. Przydatna bez wątpienia jest także kostkarka, która sprawdzi się w przypadku organizowania przyjęć czy podczas upalnych dni. W przypadku lodówek Side by Side marki Samsung kostkarka jest umieszczona w drzwiach, więc dostęp jest łatwy, a miejsce w komorze zaoszczędzone. Innym interesującym rozwiązaniem jest alarm otwartych drzwi, który powiadamia o niedomkniętych drzwiach i zapobiega wydostawaniu się ciepła na zewnątrz. 

 

Lodówka typu Side by Side sprawdzi się w przypadku osób, które przechowują duże ilości produktów czy w przypadku dużych rodzin. Koniecznością jest umieszczenie urządzenia w mieszkaniu czy w domu, gdzie jest dostęp do dużej przestrzeni. Odpowiednio umiejscowiona będzie stanowiła ozdobę kuchni, ale też nie będzie przytłaczała swymi gabarytami. Za lodówki typu Side by Side trzeba zapłacić większą kwotę, ale wraz z nimi użytkownik otrzymuje szereg funkcjonalnych i przydatnych na co dzień opcji.  

[data] => 2015-04-07 [widoczny] => 1 [data_od] => [data_do] => [zdjecie] => /temp/aktualnosci/side_by_side.jpg [admin_id] => 901 [type] => 3 [id_producer] => -1 [serwisy] => mixmedia.pl, [plik] => 2759.jpg ) [1] => Array ( [id] => 2733 [tytul] => Bezpieczne czyszczenie powierzchni INOX [wstep] =>

Trwała oraz odporna na uszkodzenia powierzchnia INOX pokrywa coraz większą liczbę sprzętów domowych. Jest to materiał cechujący się odpornością na utlenianie, korozję i wysokie temperatury. Poza wieloma niepodważalnymi zaletami powierzchnia ma niestety także wady – jest bardzo podatna na zabrudzenia, takie jak na przykład odciski palców. Pomimo tego jest to częsty wybór użytkowników, chociażby ze względu na estetyczny wygląd. Z tego powodu warto zapoznać się z przydatnymi metodami czyszczenia powierzchni INOX.

 

[tresc] =>

Domowe sposoby na czyszczenie powierzchni ze stali nierdzewnej: 

 

1. Czyszczenie z pomocą ścierki nasączonej wodą sodową.

2. Czyszczenie za pomocą miękkiej ścierki nasączonej delikatnie kilkoma kropelkami octu.

3. Mycie powierzchni za pomocą ścierki namoczonej uprzednio w wodzie z mydłem.

4. Mycie problematycznych zabrudzeń za pomocą wody z cytryną.

5. Użycie specjalnych środków przeznaczonych do czyszczenia tego typu powierzchni.

6. Polerowanie za pomocą oliwy z oliwek lub oliwki dla dzieci.

7. Użycie płynu do mycia szyb i przetarcie suchym ręcznikiem papierowym.

8. Wytarcie powierzchni płynem do mycia naczyń i przetarcie wilgotną, miękką ściereczką.  

 

Czyszczenie powierzchni INOX

 
Powierzchnia INOX wymaga odpowiedniej konserwacji, ale nie jest przy tym trudna w czyszczeniu. Zabrudzenia nie przylegają trwale, nie powstają zasadniczo plamy czy odbarwienia. Jedyną zmorą mogą być bardzo widoczne odciski palców. W tym przypadku jednak z pomocą przychodzą środki chemiczne, które zapobiegają ich powstawaniu albo zmniejszające ich widoczność. Warto pamiętać, aby unikać przedmiotów, które powodują powstawanie zarysowań, a także środków wybielających. 
 
 
Na rynku dostępnych jest wiele specjalistycznych preparatów, których stosowanie ma skutkować usuwaniem plam z tłuszczu czy wody. Można także wybrać środki, które pozostawiają ochronną warstwę, a także polerują powierzchnię ze stali nierdzewnej. Preparaty, które zostawiają wspomnianą warstwę chronią urządzenia przed kilka dni, a nawet tygodni. Dzięki temu zabrudzenia nie pojawiają się ponownie przez długi czas, a kolejne sprzątanie jest dużo łatwiejsze. Warto zadbać o stosowanie odpowiednich preparatów, aby urządzenia na długo zachowały swą świeżość i pierwotny wygląd.
[data] => 2015-03-27 [widoczny] => 1 [data_od] => [data_do] => [zdjecie] => /temp/aktualnosci/INOX.jpg [admin_id] => 901 [type] => 3 [id_producer] => -1 [serwisy] => mixmedia.pl, [plik] => 2733.jpg ) [2] => Array ( [id] => 2731 [tytul] => Interesujące i praktyczne rozwiązania w nowych lodówkach do zabudowy Liebherr [wstep] =>

Firma Liebherr proponuje interesujące oraz niezwykle przydatne rozwiązania, które zastosowano w przypadku najnowszych chłodziarko-zamrażarek do zabudowy. Urządzenia zadziwiają funkcjonalnością oraz eleganckim designem, który wpasuje się w nowoczesne przestrzenie kuchenne.

 

[tresc] =>

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90nNowe modele chłodziarko-zamrażarek Liebherr:

 

- ICBN 3366 Premium

- ECBN 6156

- ICN 3366 Premium

- ICN 3356 Premium

- ICUNS 3314 Comfort

- IKB 3550 Premium 

 

Zastosowane technologie oraz funkcjonalności:

 

1. DuoCooling to technologia, która zapewnia możliwość niezależnej regulacji temperatury dla części chłodzącej oraz mrożącej. Nie zachodzi dzięki temu wymiana powietrza między komorami, zapachy nie przenikają się, nie trzeba obawiać się także o nadmierne wysuszanie produktów.

 

2. Technologia BioFresh opiera się na obecności specjalnego miejsca we wnętrzu urządzenia, gdzie panują odpowiednie do przechowywania świeżych owoców, warzyw, ryb czy mięs warunki. Temperatura, która osiąga poziom niewiele ponad 0 stopni pozwala na zachowanie wartości odżywczych, aromatu i odpowiedniego wyglądu produktów nawet na trzy razy dłuższy czas. W szufladzie DrySafe o niskiej wilgotności można przechowywać mięsa, ryby czy produkty mleczne, natomiast szuflada HydroSafe o wysokiej wilgotności sprawdza się w przypadku przechowywania owoców i warzyw. Dzięki technologii BioFresh wszystkie produkty składowane są w odpowiednio dostosowanych warunkach.

 

3. System NoFrost i SmartFrost to systemy odpowiedzialne za redukcję oszronienia. Dzięki nim we wnętrzu komory oraz na produktach nie osadza się szron czy lód, a urządzenia nie wymagają ręcznego odszraniania. Chłodne powietrze jest równomiernie rozprowadzane, a wilgoć odprowadzana na zewnątrz. Dodatkowo, system FrostSafe odpowiada za to, aby przechowywane produkty były jednolicie schłodzone.

 

4. Wśród technologii zapewniających komfort użytkowania należy wymienić SoftSystem, SoftTelescopic, Telescopic Rails czy Glass Edition. Dzięki tym funkcjonalnościom drzwi urządzenia zamykają się niezwykle delikatnie, szuflady zamykają się samoczynnie i bezgłośnie, a płynne wysuwanie jest możliwe nawet przy dużym obciążeniu. Ponadto, w przypadku urządzeń zastosowano specjalne szkło, odporne na zarysowania i pęknięcia, a przy tym łatwe w czyszczeniu.

 
5. SuperCool to technologia, dzięki której chłodziarka osiąga wysoką wydajność chłodzenia w krótkim czasie. Pozwala to na sprawne schłodzenie sporej ilości produktów. Funkcja SuperFrost natomiast jest pomocna w przypadku konieczności zamrożenia świeżych produktów w jak najkrótszym czasie. Opcja wyłącza się automatycznie po skończonym procesie, którego czas trwania jest zależny od zapotrzebowania i ilości świeżych produktów.
 
6. Ice Maker to kostkarka, która może być podłączona do instalacji wodnej, jest zaopatrzona także w zbiornik na wodę. Lód jest gromadzony w dwóch szufladach, a jego zapas automatycznie uzupełniany.
[data] => 2015-03-26 [widoczny] => 1 [data_od] => [data_do] => [zdjecie] => /temp/aktualnosci/liebherr_2.jpg [admin_id] => 901 [type] => 5 [id_producer] => 28 [serwisy] => mixmedia.pl, [plik] => 2731.jpg ) [3] => Array ( [id] => 2721 [tytul] => Ważne parametry chłodziarek, czyli klasa klimatyczna, klasa zamrażarki i zdolność zamrażania [wstep] =>

Użytkownicy często nie zwracają uwagi na tak istotne parametry jak klasa klimatyczna, klasa zamrażarki czy zdolność zamrażania. Nie należą one też do głównych wyznaczników, które przemawiają za kupnem danego urządzenia. Warto jednak zdawać sobie sprawę z ich istnienia oraz wpływu, jaki mogą wywierać na działanie nowo zakupionego sprzętu.

 

[tresc] =>

Klasa klimatyczna

 

Podział ze względu na klasy klimatyczne pozwala na klasyfikację urządzeń chłodzących. Wymagane przez Unię Europejską oznaczenie umożliwia dostosować wybrane urządzenia do miejsca zamieszkania użytkownika, a konkretnie do strefy klimatycznej. Poszczególne klasy informują o tym, w jakim przedziale temperatur może pracować dane urządzenie. Jeśli chodzi o Polskę, to sprawdzą się wszystkie, jednak wystarczające będą klasy N czy SN. Inaczej należy postępować, jeśli chłodziarka będzie stała w nietypowym miejscu, przykładowo w piwnicy, garażu czy obok źródeł ciepła. Niektóre urządzenia mogą pracować w dwóch lub w większej ilości stref klimatycznych.

 

Zakresy klas klimatycznych:

 

- Normalna (N) – 16-32°C

- Subnormalna (SN) – 10-32°C

- Tropikalna (T) – 18-43°C

- Subtropikalna (ST) – 18-38°C 

 

W razie, gdy klasa klimatyczna sprzętu jest nieodpowiednio dobrana, urządzenie pracuje mniej efektywnie i zużywa większą ilość energii. 

 

Klasa zamrażarki 

 

Klasa zamrażarki to parametr, który informuje o temperaturze, jaka panuje w komorze. Oznaczana jest za pomocą gwiazdek, a im większa jest ich ilość, tym niższa temperatura. Każda kolejna gwiazdka odznacza dodatkowe -6 stopni. Klasa zamrażarki ma znaczący wpływ na czas przechowywania produktów. Dzięki czytaniu oznaczeń użytkownik może dowiedzieć się, przez jaki czas mogą być składowane produkty, bez obaw o ich zepsucie. Jedna gwiazdka oznacza, że w zamrażarce panuje temperatura -6 stopni, która pozwala na przechowywanie świeżych składników przez czas jednego tygodnia. Kolejna gwiazdka równa się mniejszej o 6 stopni temperaturze, a czas przechowywania przedłuża się do czterech tygodni. Trzy gwiazdki to kolejne -6 stopni, a produkty mogą być składowane od trzech do dwunastu miesięcy. Najwyższy poziom, czyli cztery gwiazdki mówią użytkownikowi o tym, że może magazynować mrożonki ponad rok w temperaturze poniżej -24 stopni. 

 

Dobór odpowiedniej klasy zamrażarki powinien być związany z osobistymi preferencjami oraz rodzajem przechowywanych produktów. Jeśli chodzi o owoce czy mięso, to cztery gwiazdki są koniecznością, które umożliwiają głębokie mrożenie żywności. Natomiast w przypadku produktów, które będą spożyte tego samego lub następnego dnia wystarczająca powinna być klasa oznaczona jedną gwiazdką. 

 

Zdolność zamrażania

 

Najogólniej mówiąc, zdolność zamrażania to parametr, który informuje o liczbie możliwych do zamrożenia kilogramów w ciągu doby. Zdolność wynosi zazwyczaj od 3 do 14 kilogramów, ale na rynku są dostępne również urządzenia, które osiągają poziom 25 kilogramów. W przypadku, kiedy użytkownik mrozi jedynie małe, codzienne porcje, wystarczająca będzie mniejsza wartość (np. 2kg), a użytkownicy robiący zapasy żywnościowe (np. kupujący kilka kilogramów mięsa jednocześnie) powinni wybrać większą wartość, wynoszącą przynajmniej 5 kilogramów. Aby dodatkowo wspierać zdolność zamrażania, warto wybierać urządzenia wyposażone w funkcję szybkiego mrożenia. To połączenie pozwoli zachować wszelkie walory smakowe, wartości odżywcze, świeżość oraz wygląd przechowywanych produktów. 

[data] => 2015-03-24 [widoczny] => 1 [data_od] => [data_do] => [zdjecie] => /temp/aktualnosci/klasy_klimatyczne.jpg [admin_id] => 901 [type] => 3 [id_producer] => -1 [serwisy] => mixmedia.pl, [plik] => 2721.jpg ) [4] => Array ( [id] => 2697 [tytul] => Przydatne funkcje chłodziarek i zamrażarek [wstep] =>

Decydując się na zakup nowego urządzenia, warto przyjrzeć się poszczególnym funkcjom i zastosowanym technologiom. Mogą to być różnego rodzaju opcje, które wpływają na komfort użytkowania, zapewniają dłuższe przechowywanie żywności, dbają o bezpieczne składowanie różnego rodzaju produktów, zachowanie ich walorów odżywczych i smakowych czy o bezusterkowe działanie urządzenia.

 

[tresc] =>

LEAD Technologies Inc. V1.01Systemy bezszronowe

 

Systemy bezszronowe typu No Frost występują w przypadku wielu najnowszych urządzeń. Ich działanie opiera się na kontroli wilgotności powietrza oraz odpowiedniej wentylacji, które mają na celu między innymi osuszanie powietrza. W głównej mierze ma to wpływ na zapobieganie osadzaniu się szronu czy lodu wewnątrz urządzenia, czyli na półkach, ścianach i produktach. Wilgotne powietrze (para wodna) jest kierowane do specjalnego parownika czy skraplacza, zamieniane w lód, który topi się następnie pod wpływem ciepła agregatu/grzałki. Dzięki temu, lodówki wyposażone w systemy bezszronowe nie wymagają odmrażania, a zmniejszona wilgotność pozwala na dłuższe przechowywanie większości produktów. Nie sprzyja to jednak przechowywaniu świeżej żywności, która może ulegać wysuszaniu. Można temu zapobiec dzięki umieszczaniu tego typu produktów w odpowiednich pojemnikach. System może dotyczyć części chłodzącej lub mrożącej, a także obu jednocześnie. Alternatywnym rozwiązaniem jest funkcja automatycznego odszraniania i odmrażania, która polega na chwilowym zmniejszeniu temperatury, prowadzącym do rozpuszczania szronu.


Rozprowadzanie powietrza i regulacja temperatury

 

Do wyjątkowo przydatnych funkcjonalności chłodziarek oraz zamrażarek należą te, które dbają o prawidłowe rozprowadzanie chłodnego powietrza. Równomierny rozkład gwarantuje, że w komorach będzie utrzymywała się stała temperatura. Jest to przydatne między innymi w momencie, kiedy drzwi pozostaną chwilowo uchylone lub zostaną dołożone nowe produkty. Dokładane produkty są dzięki temu szybciej schładzane, co pozwala na zachowanie świeżości. Funkcje typu Multiflow zapewniają, że chłodne powietrze dociera do każdego zakamarka urządzenia, a na każdej wysokości panuje ta sama temperatura. Dzięki temu żywność na dłużej zachowuje wartości odżywcze i świeżość. Interesującymi propozycjami są także funkcje, które polegają na niezależnej dla części chłodzącej oraz mrożącej cyrkulacji powietrza. Przykładowo jest to system Twin Cooling, występujący w przypadku urządzeń marki Samsung, który zapewnia utrzymanie wilgotnego powietrza w chłodziarce , a suchego w zamrażarce. Zastosowanie technologii skutkuje tym, że poszczególne produkty przechowywane są w odpowiednich warunkach, przedłużających ich przydatność do spożycia. 

 

Biorąc pod uwagę regulację temperatury, warto zwrócić uwagę także na funkcje typu super mrożenie/szybkie mrożenie czy szybkie schładzanie. W przypadku pierwszej opcji, temperatura w części mrożącej zostaje znacząco obniżona w ten sposób, aby dodane produkty mogły zostać szybko zamrożone. Sprawdzi się to w przypadku świeżo zakupionej żywności, która dzięki temu nie traci wartości odżywczych, ale też w momencie nagłego zapotrzebowania na lód. Na podobnej zasadzie działa funkcja szybkiego chłodzenia, która zapewnia chwilowe obniżenie temperatury. Powrót do zaprogramowanego poziomu następuje zazwyczaj automatycznie, w momencie, kiedy w komorze zapanuje stała temperatura.

 

Z utrzymywaniem odpowiedniej temperatury związane są także funkcje typu Wakacje czy Holiday, które dbają o właściwe warunki w komorach podczas nieobecności domowników. Dzięki nim we wnętrzu utrzymywana jest odpowiednio niska temperatura, przy niższym poborze energii. Tryb wakacyjny pozwala na uniknięcie konieczności całkowitego wyłączania urządzenia, które prowadzi do powstawania pleśni czy nieprzyjemnych zapachów.

 

Komory, szuflady i powłoki

 

Dbałość o odpowiednie warunki przechowywania żywności zapewniają także szuflady czy komory, dostosowane do konkretnych produktów. Przykładowo, miejsce w komorze, w którym utrzymywana jest temperatura około 0 stopni i niższy poziom wilgotności sprawdza się w przypadku składowania mięs, drobiu czy ryb. Dzięki temu zachowane są wszelkie wartości produktów. Komory czy szuflady, w których panuje większa wilgotność sprawdzą się natomiast w momencie przechowywania świeżych owoców i warzyw, zachowujących w odpowiednich warunkach kruchość, soczystość i aromat. W przypadku wielu nowoczesnych urządzeń, przykładowo chłodziarek Siemens, występują komory z niezależną regulacją temperatury. Możliwy jest wybór 0, 2 czy 4 stopni i dostosowania ich do rodzaju przechowywanej żywności. Wyjątkowo duże szuflady sprawdzą się natomiast w momencie przechowywania dużych gabarytowo czy wysokich produktów. 

 

Zastosowanie powłoki antybakteryjnej gwarantuje, że we wnętrzu komór nie będą rozwijały się bakterie czy drobnoustroje. W przypadku różnych producentów, powłoki występują pod różnymi nazwami. Przykładowo, marka Beko wyposaża swoje produkty w antybakteryjną powłokę Silver Protection. Wszystkie opcje mają na celu zagwarantowanie odpowiednich warunków, ochrony przed szkodliwymi czynnikami, oczyszczania powietrza czy przedłużenia okresu przechowywania produktów.  

[data] => 2015-03-16 [widoczny] => 1 [data_od] => [data_do] => [zdjecie] => /temp/aktualnosci/funkcje_lodówek.jpg [admin_id] => 901 [type] => 3 [id_producer] => -1 [serwisy] => mixmedia.pl, [plik] => 2697.jpg ) ) 1

Aktualności - Zamrażarki

Mixmedia Facebook

Chcesz być na bieżąco z aktualnymi nowościami
oraz promocjami w naszych sklepach?

Zapisz się
do newslettera

i odbierz 10 zł na zakupy!*

* dotyczy zamówień powyżej 100zł

zamknij [x] Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce prywatności.