()

Produktów w koszyku: 0

Kupuję
()Koszyk

Infolinia 801 408 248

( 32 727 54 34 )

Koszt połączenia według taryfy operatora

Ważne parametry chłodziarek, czyli klasa klimatyczna, klasa zamrażarki i zdolność zamrażania

2015-03-24

Użytkownicy często nie zwracają uwagi na tak istotne parametry jak klasa klimatyczna, klasa zamrażarki czy zdolność zamrażania. Nie należą one też do głównych wyznaczników, które przemawiają za kupnem danego urządzenia. Warto jednak zdawać sobie sprawę z ich istnienia oraz wpływu, jaki mogą wywierać na działanie nowo zakupionego sprzętu.

 

Klasa klimatyczna

 

Podział ze względu na klasy klimatyczne pozwala na klasyfikację urządzeń chłodzących. Wymagane przez Unię Europejską oznaczenie umożliwia dostosować wybrane urządzenia do miejsca zamieszkania użytkownika, a konkretnie do strefy klimatycznej. Poszczególne klasy informują o tym, w jakim przedziale temperatur może pracować dane urządzenie. Jeśli chodzi o Polskę, to sprawdzą się wszystkie, jednak wystarczające będą klasy N czy SN. Inaczej należy postępować, jeśli chłodziarka będzie stała w nietypowym miejscu, przykładowo w piwnicy, garażu czy obok źródeł ciepła. Niektóre urządzenia mogą pracować w dwóch lub w większej ilości stref klimatycznych.

 

Zakresy klas klimatycznych:

 

- Normalna (N) – 16-32°C

- Subnormalna (SN) – 10-32°C

- Tropikalna (T) – 18-43°C

- Subtropikalna (ST) – 18-38°C 

 

W razie, gdy klasa klimatyczna sprzętu jest nieodpowiednio dobrana, urządzenie pracuje mniej efektywnie i zużywa większą ilość energii. 

 

Klasa zamrażarki 

 

Klasa zamrażarki to parametr, który informuje o temperaturze, jaka panuje w komorze. Oznaczana jest za pomocą gwiazdek, a im większa jest ich ilość, tym niższa temperatura. Każda kolejna gwiazdka odznacza dodatkowe -6 stopni. Klasa zamrażarki ma znaczący wpływ na czas przechowywania produktów. Dzięki czytaniu oznaczeń użytkownik może dowiedzieć się, przez jaki czas mogą być składowane produkty, bez obaw o ich zepsucie. Jedna gwiazdka oznacza, że w zamrażarce panuje temperatura -6 stopni, która pozwala na przechowywanie świeżych składników przez czas jednego tygodnia. Kolejna gwiazdka równa się mniejszej o 6 stopni temperaturze, a czas przechowywania przedłuża się do czterech tygodni. Trzy gwiazdki to kolejne -6 stopni, a produkty mogą być składowane od trzech do dwunastu miesięcy. Najwyższy poziom, czyli cztery gwiazdki mówią użytkownikowi o tym, że może magazynować mrożonki ponad rok w temperaturze poniżej -24 stopni. 

 

Dobór odpowiedniej klasy zamrażarki powinien być związany z osobistymi preferencjami oraz rodzajem przechowywanych produktów. Jeśli chodzi o owoce czy mięso, to cztery gwiazdki są koniecznością, które umożliwiają głębokie mrożenie żywności. Natomiast w przypadku produktów, które będą spożyte tego samego lub następnego dnia wystarczająca powinna być klasa oznaczona jedną gwiazdką. 

 

Zdolność zamrażania

 

Najogólniej mówiąc, zdolność zamrażania to parametr, który informuje o liczbie możliwych do zamrożenia kilogramów w ciągu doby. Zdolność wynosi zazwyczaj od 3 do 14 kilogramów, ale na rynku są dostępne również urządzenia, które osiągają poziom 25 kilogramów. W przypadku, kiedy użytkownik mrozi jedynie małe, codzienne porcje, wystarczająca będzie mniejsza wartość (np. 2kg), a użytkownicy robiący zapasy żywnościowe (np. kupujący kilka kilogramów mięsa jednocześnie) powinni wybrać większą wartość, wynoszącą przynajmniej 5 kilogramów. Aby dodatkowo wspierać zdolność zamrażania, warto wybierać urządzenia wyposażone w funkcję szybkiego mrożenia. To połączenie pozwoli zachować wszelkie walory smakowe, wartości odżywcze, świeżość oraz wygląd przechowywanych produktów. 

« powrót
Mixmedia Facebook

Chcesz być na bieżąco z aktualnymi nowościami
oraz promocjami w naszych sklepach?

Zapisz się
do newslettera

i odbierz 10 zł na zakupy!*

* dotyczy zamówień powyżej 100zł

zamknij [x] Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce prywatności.