()

Produktów w koszyku: 0

Kupuję
()Koszyk

Infolinia 801 408 248

( 32 727 54 34 )

Koszt połączenia według taryfy operatora

Przydatne funkcje chłodziarek i zamrażarek

2015-03-16

Decydując się na zakup nowego urządzenia, warto przyjrzeć się poszczególnym funkcjom i zastosowanym technologiom. Mogą to być różnego rodzaju opcje, które wpływają na komfort użytkowania, zapewniają dłuższe przechowywanie żywności, dbają o bezpieczne składowanie różnego rodzaju produktów, zachowanie ich walorów odżywczych i smakowych czy o bezusterkowe działanie urządzenia.

 

LEAD Technologies Inc. V1.01Systemy bezszronowe

 

Systemy bezszronowe typu No Frost występują w przypadku wielu najnowszych urządzeń. Ich działanie opiera się na kontroli wilgotności powietrza oraz odpowiedniej wentylacji, które mają na celu między innymi osuszanie powietrza. W głównej mierze ma to wpływ na zapobieganie osadzaniu się szronu czy lodu wewnątrz urządzenia, czyli na półkach, ścianach i produktach. Wilgotne powietrze (para wodna) jest kierowane do specjalnego parownika czy skraplacza, zamieniane w lód, który topi się następnie pod wpływem ciepła agregatu/grzałki. Dzięki temu, lodówki wyposażone w systemy bezszronowe nie wymagają odmrażania, a zmniejszona wilgotność pozwala na dłuższe przechowywanie większości produktów. Nie sprzyja to jednak przechowywaniu świeżej żywności, która może ulegać wysuszaniu. Można temu zapobiec dzięki umieszczaniu tego typu produktów w odpowiednich pojemnikach. System może dotyczyć części chłodzącej lub mrożącej, a także obu jednocześnie. Alternatywnym rozwiązaniem jest funkcja automatycznego odszraniania i odmrażania, która polega na chwilowym zmniejszeniu temperatury, prowadzącym do rozpuszczania szronu.


Rozprowadzanie powietrza i regulacja temperatury

 

Do wyjątkowo przydatnych funkcjonalności chłodziarek oraz zamrażarek należą te, które dbają o prawidłowe rozprowadzanie chłodnego powietrza. Równomierny rozkład gwarantuje, że w komorach będzie utrzymywała się stała temperatura. Jest to przydatne między innymi w momencie, kiedy drzwi pozostaną chwilowo uchylone lub zostaną dołożone nowe produkty. Dokładane produkty są dzięki temu szybciej schładzane, co pozwala na zachowanie świeżości. Funkcje typu Multiflow zapewniają, że chłodne powietrze dociera do każdego zakamarka urządzenia, a na każdej wysokości panuje ta sama temperatura. Dzięki temu żywność na dłużej zachowuje wartości odżywcze i świeżość. Interesującymi propozycjami są także funkcje, które polegają na niezależnej dla części chłodzącej oraz mrożącej cyrkulacji powietrza. Przykładowo jest to system Twin Cooling, występujący w przypadku urządzeń marki Samsung, który zapewnia utrzymanie wilgotnego powietrza w chłodziarce , a suchego w zamrażarce. Zastosowanie technologii skutkuje tym, że poszczególne produkty przechowywane są w odpowiednich warunkach, przedłużających ich przydatność do spożycia. 

 

Biorąc pod uwagę regulację temperatury, warto zwrócić uwagę także na funkcje typu super mrożenie/szybkie mrożenie czy szybkie schładzanie. W przypadku pierwszej opcji, temperatura w części mrożącej zostaje znacząco obniżona w ten sposób, aby dodane produkty mogły zostać szybko zamrożone. Sprawdzi się to w przypadku świeżo zakupionej żywności, która dzięki temu nie traci wartości odżywczych, ale też w momencie nagłego zapotrzebowania na lód. Na podobnej zasadzie działa funkcja szybkiego chłodzenia, która zapewnia chwilowe obniżenie temperatury. Powrót do zaprogramowanego poziomu następuje zazwyczaj automatycznie, w momencie, kiedy w komorze zapanuje stała temperatura.

 

Z utrzymywaniem odpowiedniej temperatury związane są także funkcje typu Wakacje czy Holiday, które dbają o właściwe warunki w komorach podczas nieobecności domowników. Dzięki nim we wnętrzu utrzymywana jest odpowiednio niska temperatura, przy niższym poborze energii. Tryb wakacyjny pozwala na uniknięcie konieczności całkowitego wyłączania urządzenia, które prowadzi do powstawania pleśni czy nieprzyjemnych zapachów.

 

Komory, szuflady i powłoki

 

Dbałość o odpowiednie warunki przechowywania żywności zapewniają także szuflady czy komory, dostosowane do konkretnych produktów. Przykładowo, miejsce w komorze, w którym utrzymywana jest temperatura około 0 stopni i niższy poziom wilgotności sprawdza się w przypadku składowania mięs, drobiu czy ryb. Dzięki temu zachowane są wszelkie wartości produktów. Komory czy szuflady, w których panuje większa wilgotność sprawdzą się natomiast w momencie przechowywania świeżych owoców i warzyw, zachowujących w odpowiednich warunkach kruchość, soczystość i aromat. W przypadku wielu nowoczesnych urządzeń, przykładowo chłodziarek Siemens, występują komory z niezależną regulacją temperatury. Możliwy jest wybór 0, 2 czy 4 stopni i dostosowania ich do rodzaju przechowywanej żywności. Wyjątkowo duże szuflady sprawdzą się natomiast w momencie przechowywania dużych gabarytowo czy wysokich produktów. 

 

Zastosowanie powłoki antybakteryjnej gwarantuje, że we wnętrzu komór nie będą rozwijały się bakterie czy drobnoustroje. W przypadku różnych producentów, powłoki występują pod różnymi nazwami. Przykładowo, marka Beko wyposaża swoje produkty w antybakteryjną powłokę Silver Protection. Wszystkie opcje mają na celu zagwarantowanie odpowiednich warunków, ochrony przed szkodliwymi czynnikami, oczyszczania powietrza czy przedłużenia okresu przechowywania produktów.  

« powrót
Mixmedia Facebook

Chcesz być na bieżąco z aktualnymi nowościami
oraz promocjami w naszych sklepach?

Zapisz się
do newslettera

i odbierz 10 zł na zakupy!*

* dotyczy zamówień powyżej 100zł

zamknij [x] Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce prywatności.